BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, July 18, 2012

Tart Telur mudah :3

assalamualaikum..

anyeong chagiya :) hehe
ari nie da bgun pagi2 siapkn anak2 eh.. siapkn adek sekola sume..
adek saye ckp nak mkn tart telur..da lame xbuat katanyer
padahal stiap kali blik kampung mesti buat -.-

cara buatnyer senang sgt..mula2 ingt susah nk buat, takut xjadi..
semangat giler g cri acuan nak buat tart huhu
acuan tart ade byk jenis, ade yg besar ade yg kecik tp saye beli yg besar sbb beli kt kedai tart tu besar huhu
punye la takut membazir, time 2 beli 5biji je..pas2 mama g beli lagi 6biji :)
ase mcm nak beli lg tapi kali nie yg kecik plak..baru comel hehe
1st time buat nmpk mcm plik je..da la xlawa :(
pas2 mama ckp xpe la wat lg..
yeah~ practice make perfect huhu fighting!
tapi time tu dapur mama da mcm dapur sendiri dah..
ape nak jadi, jadilah asalkn tart telur aku jadi hahaha
even xcantik pon, stiap kali masak mesti hilang dari pinggan
mesti xsempat nak makan -.-
 tart telur da jadi mcm favorite family saye..smpai atok pon ckap nti buat la time raye hehehe
ade ke nk wat tart telur time raye hehe

eh..eh saye nak share resipi tart telur sbnarnyer nie...
jom try wat same2..insya-ALLAH family anda pon ske mcm family saye huhu

SYARAT2 MEMBUAT TART TELUR dan mkanan lain:
  • senyum dari hati ke bibir (utama)
  • niat: sape yg makan nie akan sayang saye (haha gurau je~)
note:                
sk - sudu kecik
sb - sudu besar

BAHAN2 PASTRY: 
200g butter / majerin biasa (saye pnah guna majerin daisy,pas2 kulit tart jadi rapuh sgt)
80g gula halus
360g superfine flour (cap blue key - khas utk wat pastry mcm pau, cream puff.)
1biji telur
1/2 sk esen vanila
CARA2 BUAT PASTRY:
1. pukul butter dan gula hingga kembang
2.masukkan telur sedikit demi sedikit  
3.masukkan esen vanilla kacau hingga rata
4.masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh


5.ratakan setebal 1/2cm dan terap dlam acuan
6.cucuk dengan garpu



BAHAN2 FILLING: 
1cawan susu cair
4biji telur
1cawan gula halus
1cawan air panas
1 1/2 sb tepung kastard
1/2 sk esen vanilla
pewarna kuning

CARA2 MEMBUAT FILLING TELUR:
1. masukkan gula dan air panas dalam bekas kemudian kacau hingga gula hancur
2. masukkan telur, susu cair dan tepung kastard,kacau hingga rata
3. masukkan esen vanilla dan pewarna kuning,kacau hingga rata
lepas campur sume bahan2, jadi mcm nie


4. masukkan filling dlm kulit pastry tadi

5. bakar selama 20minit



6. nak tahu tart telur anda masak atau tidak, cucuk pencungkil gigi kt filling tu.klu xjatuh, maknanyer da masak la :)
kan betul da hilang satu..nasib baek smpat amik gmbar

tips cket:
utk pastry: jgn biarkn terdedah sbb takut kulit pastry tu keras.tutup la dgn ape2,plastik ke, tutup periuk ke,pinggan ke..asal xmasuk angin.
utk filling: lpas campur sume bahan2, tapis dgn penapis santan sbb takut ade tepung kastard berketul2
selamat mencuba :)

2 comments:

BoBo MeSsY said...

Mane nak dapat susu cari erk kak teha? Ekekekee..

Kim TaeHA said...

bole cari kat awk kalau ade mase lapang hahaha